Koristimo "cookies" kako bismo unaprijedili funkcionalnost stranice sberbankbl.ba. Pritiskom na bilo koji link na ovoj stranici prihvatate korišćenje "cookies". Uslovi korišćenja

O Sberbank

Ko smo mi

Sberbank a.d. Banja Luka je članica Sberbank Europe grupacije koja posluje na teritoriji centralne i istočne Evrope.

Prisutni smo na tržištu Republike Srpske od 1999, a od 31. decembra 2012. radimo pod nazivom Sberbank a.d. Banja Luka.

Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču je bankarska grupacija koja je 100% u vlasništvu Sberbank Rusije. Sberbank Europe je prisutna na 8 tržišta Centralne i Istočne Evrope (CEE): Austrija, Bosna i Hercegovina (Sarajevo i Banja Luka), Hrvatska, Češka Republika, Mađarska, Slovenija, Srbija i Njemačka. Sberbank Europe ima oko 780,000 hiljada klijenata, posluje u 187 filijala i zapošljava preko 3.800 zaposlenih širom Evrope. Ukupna imovina Sberbank Europe iznosi 13 mlrd EUR (na dan 31. decembra 2020).

Međunarodna agencija Brend Finance proglasila je Sberbank najsnažnijim bankarskim brendom u svijetu. Također, Sberbank je proglašena najinovativnijom bankom Centralne i Istočne Europe u kategoriji maloprodaje, u izboru časopisa Global Finance.

Sberbank je osnovana  1841. godine i jedna je od najprofitabilnijih finansijskih institucija u svijetu,te vodeća banka u Rusiji, koja nudi nove proizvode zasnovane na najvišem kvalitetu i najsavremenijim tehnologijama.

Sberbank drži gotovo trećinu ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta i ključna je podrška ruske ekonomije kao i najveći depozitar u Rusiji. Sberbank ima najveću bankarsku mrežu u Rusiji sa 14.100 filijala, a međunarodne operacije vrši u Velikoj Britaniji, SAD, zemljama ZND, Centralnoj i Istočnoj Evropi, Inidi, Kini i drugim zemljama. Sberbank grupacija ima više od 102 miliona klijenata u više od 20 zemalja.

 

Vlasnička struktura

Sberbank a.d. Banja Luka je 99,64% u vlasništvu Sberbank Europe AG, dok je preostalih 0,36% akcija u vlasništvu Sberbank BH d.d. Sarajevo.

Sberbank Europe AG je u 100%-tnom vlasništvu Sberbank Rusija.

Bank Strucure

Naša strategija

Naše poslovne aktivnosti usmjerene su na kreiranje i pružanje proizvoda i usluga koji će na adekvatan način odgovoriti potrebama i očekivanjima naših klijenata.

Kako bismo svojim klijentima omogućili vrhunsku uslugu na ključnim lokacijama, konstantno razvijamo i širimo svoju poslovnu mrežu. Mrežom naših filijala pokrivamo ekonomski najrazvijenija područja Republike Srpske. Fokusirani smo i na razvoj elektronskih kanala poslovanja, prateći međunarodne standarde, kako bismo svojim klijentima bili na raspolaganju 24 sata dnevno.

Mi smo banka koja nikada ne prestaje da razvija sebe i svoje poslovanje za dobrobit svojih klijenata i zajednice u kojoj poslujemo. Kroz kontinuirano unapređenje poslovanja gradimo dugoročne poslovne odnose sa našim klijentima.

Istorija

Put razvoja naše banke od njenog osnivanja

 • 2013

  Pokrenut je rebrending projekat cjelokupne mreže filijala banke a u svrhu usklađivanja sa modernim i inovativnim standardima Sberbank grupacije. U maju 2013. godine je svečano otvorena prva rebrendirana filijala i to u Banjoj Luci.

 • 2012

  U februaru 2012. godine je potpisan ugovor između Sberbank Rusija i Österreichische Volskbanken AG (ÖVAG) o kupoprodaji Volksbank International AG, Beč. 31. decembra 2012. godine je Volksbank a.d. Banja Luka zvanično postala Sberbank a.d. Banja Luka.

 • 2007

  Volksbank International AG, Beč je 12. jula 2007. godine kupila akcije Zepter bank a.d. Banja Luka, a od 1.oktobra 2007.godine je banka i zvanično promjenila ime u Volksbank a.d. Banja Luka.

 • 1999

  Sberbank a.d. Banja Luka postoji na tržištu Republike Srpske od 1. marta 1999. godine, kada smo počeli da poslujemo pod imenom Zepter komerc banka a.d. Banja Luka, kao jedna od prvih privatnih banaka na teritoriji Republike Srpske.

Informacije za finansijske institucije

Ovdje možete preuzeti informacije i dokumentaciju potrebnu u poslovanju sa Sberbank ad Banja Luka

 

Naziv Sberbank a.d. Banja Luka
Sjedište Jevrejska 71, 78 000 Banja Luka
Sudski registar Okružni privredni sud Banja Luka br. 1-10523-00
Matični broj 01907883
JIB 4400930100008
PIB 400930100008
SWIFT/BIC SABRBA2B
Reuters diling kod SBAD
FATCA GIIN 4XVYDT.00002.ME.070
Mreža kontokorentnih banaka

Preuzmite dokument: SSI

US Patriot Act

Preuzmite dokument: Certificate USA Patriot Act Sberbank Group

FATCA W-8BEN-E

Preuzmite dokument: W-8BEN -E Sberbank ad, Banjaluka

Wolfsberg AML Upitnik

Preuzmite dokument: Wolfsberg questionnaire (CBDDQ) 2020

AML Certifikat

Preuzmite dokument: AML Certificate

AML Upitnik

Preuzmite dokument: AML Upitnik

Izvještaj o održivosti Sberbank Europe

Pregled izvještaja o održivosti Sberbank Europe

2017

Izvještaj o održivosti 2017.

Trebate pomoć?