Kolačići (cookies) nam pomažu da poboljšamo korisničko iskustvo i funkcionalnost web stranice. Koristeći našu stranicu, slažete se s korištenjem kolačića.

Podignut kreditni rejting Sberbank Europe

Fitch agencija za dodjelu kreditnog rejtinga podigla je rejting Sberbank Europe za dugoročno zaduživanje u investicijsku kategoriju "BBB-".

Međunarodna agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Fitch objavila je kako je podigla Long-Term Issuer Default (IDR) rejting Sberbank Europe na "BBB-" s "BB+".

Takođe, standalone Viability (VR) rejting Sberbank Europe podignut je na nivo "bb-" s prijašnjeg nivoa "b+".

Glavni pokretači za podizanje standalone Viability rejtinga Sberbank Europe su poboljšan kvalitet imovine, stabilan nivo kapitala, veći stepen samofinansiranja, kao i povećanje dobiti. Povećanje Long-Term Issuer Default rejtinga Sberbank Europe rezultat je povećanja rejtinga matične kompanije Sberbank of Russia (BBB/Stabilni izgledi; bbb-/RWP), te očekivane podrške matične kompanije u slučaju potrebe.

Rejting agencija Fitch time je pozitivnom ocijenila revidiranu poslovnu strategiju Sberbank Europe koja se sada fokusira na segmente poslovanja sa građanima te malim i srednjim preduzetnicima (SME), uz istovremeno smanjenje izloženosti koncentracijskom riziku.

Sonja Sarközi, Predsjednica Uprave (CEO) Sberbank Europe, tim povodom je rekla: “Naše intenzivne aktivnosti u segmentima poslovanja sa građanima te malim i srednjim preduzetnicima (SME), kao i naše prekogranične aktivnosti u segmentu poslovanja sa pravnim osobama predstavljaju temelje uspjeha naše bankovne grupe.

Najnovije rejting-ocjene agencije Fitch za Sberbank Europe AG:

Dugoročni IDR: povećanje ocjene na 'BBB-' (investicijski nivo); sa Stabilnim izgledima

Kratkoročni IDR: povećanje ocjene sa 'B' na 'F3'

Viability rejting: povećanje ocjene sa 'b' na 'bb-'

Support rejting: povećanje ocjene sa '3' na '2'

 

Trebate pomoć?