Kolačići (cookies) nam pomažu da poboljšamo korisničko iskustvo i funkcionalnost web stranice. Koristeći našu stranicu, slažete se s korištenjem kolačića.

Sberbank grupacija ostvaruje pozitivne rezultate

Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču je ostvarila neto dobit od 3,4 miliona Evra u 2014. godini što pokazuje njen konsolidovan izvještaj.

Kreditni portfolio je povećan za 21% u odnosu na prošlu godinu, a isto je rezultat većeg obima odobrenih kredita od strane lokalnih banaka kao i zbog povećanja obima poslovanja u samoj Austriji. Axel Hummel, Predsjednik Uprave Sberbank Europe AG, je izjavio: “Veoma smo zadovoljni što smo ostvarili pozitivne rezultate pored svih izazova koji su pred nama stajali. Iako je 2014. godina bila u znaku političkih i ekonomskih izazova za nas u martu 2014. godine, neke od najpoznatijih međunarodnih banaka su obezbijedili sindikalni kredit za Sberbank Europe AG kako bi podržali poslovanje ove Banke i ukazali time povjerenje u naše ciljeve i planove proširenja poslovanja.” On dalje nastavlja: “Nastojimo da izgradimo modernu, samo-finansirajuću i profitabilnu bankarsku grupaciju u Evropi. To znači da ćemo proširiti mrežu poslovnica, uvesti nove digitalne kanale prodaje i pružiti jedinstvene servise i ponude našim klijentima.”

Polovinom prošle godine pokrenuta je Sberbank Direct u Njemačkoj kao poslovnica Sberbank Europe AG. Njemačka članica doprinosi kontinuiranoj diverzifikaciji finansiranja Sberbank Europe, nudeći depozitne proizvode po povoljnim uslovima: “Sberbank Direct je osnovana isključivo kao digitalno bankarstvo i pruža mogućnost ugovaranja online depozite klijentima, isključivo fizičkim licima putem kanala direktne prodaje. U skorijoj budućnosti predstavićemo dodatne proizvode kao što su tekući računi i platni promet.“ navodi g-din Axel Hummel.

U narednim godinama poslovne poslovne mreže u centralnoj i istočnoj Evropi će biti upotpunjene inovativnim rješenjima iz digitalnog bankarstva. “Značajno ćemo unaprijediti našu ponudu iz oblasti digitalnog bankarstva i investiraćemo u tom pravcu. Prvi val digitalnog bankarstva će činiti Njemačka, Austrija i Češka Republika”, navodi Axel Hummel.

Od novembra 2014.godine Sberbank Europe je pod nadzorom Evropske Centralne Banke (ECB), pošto je klasifikovana kao značajna bankarska grupacija u Evropi.

 

Trebate pomoć?